Vrcholia prípravy na slávnostné otvorenie MFF v Karlových Varoch

30.06.2012 Celý región

Praha 29. júna (TASR) - Projekciou mimosúťažnej snímky Good Vibrations o zakladateľovi punkovej scény v severoírskom Belfaste Terrym Hooleym dnes večer slávnostne otvoria už 47. ročník Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch.

Hlavnou hviezdou úvodného festivalového večera bude však britská oscarová herečka Helen Mirrenová, ktorá si v dejisku prehliadky prevezme Krištáľový glóbus za celoživotný prínos k svetovej kinematografii. Rovnaké ocenenie odovzdajú organizátori v záverečný deň festivalu 7. júla i americkej oscarovej herečke Susan Sarandonovej.

Tretím laureátom ocenenia za celoživotné dielo je v tomto roku český herec Josef Somr, ktorý si prevezme cenu prezidenta festivalu za prínos k českej kinematografii.

V zozname 12 filmov hlavnej súťaže jediného festivalu kategórie A v strednej Európe nechýbajú diela z Iránu, Japonska, Kanady a Mexika. Ďalšie snímky budú reprezentovať viaceré európske kinematografie (Grécko, Portugalsko, Španielsko, Taliansko). Stredoeurópskych tvorcov budú zastupovať filmy z Rakúska a Poľska, ako aj snímka českého tvorcu Mareka Najbrta Polski film.

O laureátoch festivalu rozhodne sedemčlenná medzinárodná odborná porota, ktorej bude predsedať Richard Peňa, programový riaditeľ newyorskej Film Society of Lincoln Center a riaditeľ Newyorského filmového festivalu.

Slovensko síce v hlavnej súťaži zastúpenie nemá, na festivale však dá o sebe vedieť.

Zrejme najvýraznejším aspektom slovenskej účasti bude slávnostná projekcia medzičasom kultového filmu režiséra Štefana Uhera Slnko v sieti, ktorý návštevníci karlovarskej prehliadky uvidia v svetovej premiére jeho zreštaurovanej podoby pri príležitosti 50. výročia vzniku snímky. Na prezentácii snímky sa zúčastní aj kameraman filmu Stanislav Szomolányi, pre ktorého bolo Slnko v sieti vydareným profesionálnym debutom za kamerou.

Svetová premiéra kompletne zreštaurovanej podoby filmu, ktorú pripravil Slovenský filmový ústav v spolupráci s organizátormi MFF v Karlových Varoch, sa uskutoční v rámci sekcie Návraty k prameňom v nedeľu 1. júla o 16.30 h v Grandhoteli Pupp.

Lyrický príbeh emocionálneho dozrievania a vzťahu dvoch mladých ľudí, ktorí sa snažia zakryť svoju neistotu, neskúsenosť a strach zo života hraným cynizmom a odmietavou pózou voči súdobej spoločnosti, je prvým filmom v dejinách slovenskej kinematografie, prinášajúcim tému prirodzeného hodnotového aj spoločenského porovnania prostredia mesta a vidieka.

V čase vzniku priniesol tento film do kín nový spôsob filmového rozprávania, nový analytický pohľad na realitu, zameranú na človeka a jeho pocity, ale aj na historické a spoločenské súvislosti. Novátorským sa stal aj vďaka Szomolányiho progresívnemu kameramanskému videniu, uvádza sa v informácií SFÚ.

Slovenská kinematografia bude mať zastúpenie aj v ďalších programových sekciách festivalu v západočeskom kúpeľnom meste a tvorcovia zo SR nebudú chýbať ani v pracovnej časti Industry, určenej pre filmových profesionálov.

V sekcii Na východ od Západu premietnu celovečerný hraný debut mladej slovenskej režisérky a dokumentaristky Ivety Grófovej Až do mesta Aš. Tento sociálny, časozberne nakrútený film o ženách rôzneho veku, vzdelania a národnosti je tragikomédiou o nádeji a v Karlových Varoch bude uvedený vo svetovej premiére ako otvárací film spomínanej sekcie určenej pre debutové alebo druhé filmy tvorcov z regiónu stredovýchodnej Európy.

Dokumentárny film Mareka Šulíka a Jany Bučky Zvonky šťastia, ktorý mal nedávno domácu premiéru na MFF Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach, je zaradený do sekcie Hudobná odysea. Film je príbehom Marieny a Romana z chudobnej rómskej osady na východnom Slovensku, ktorí obdivujú Karla Gotta a Daru Rolins a pošlú im DVD s odkazom a remixom ich piesne Zvonky šťastia. Snímku uvedú v Karlových Varoch v medzinárodnej premiére.

Koprodukčné slovenské filmy sa ešte budú premietať v sekcii Dokumentárne filmy – mimo súťaž, uvedená bude snímka Karla Vachka Tmár a jeho rod a v sekcii České filmy 2011 – 2012 budú uvedené snímky eŠTeBák Juraja Nvotu, Alois Nebel Tomáša Luňáka, Modrý tiger Petra Oukropca, Lidice Petra Nikolaeva a DONT STOP Richarda Řeřichu.

V sekcii Industry, určenej pre filmových profesionálov, sa tentoraz budú prezentovať projekty Dušičky Mariany Čengel Solčanskej (JMB Film & TV Production, SK) a Môj pes Killer Miry Fornay (Mirafox SK; Cineart TV Prague, CZ). Ide o hrané filmy zaradené do prezentačného fóra Works in Progress. Dokument Krehká identita Zuzany Piussi sa dočká prezentácie vo fóre pre pripravované dokumentárne filmy Docu Talents from the East (Ultrafilm, SK; Produkce Radim Procházka, CZ). V časti pre filmových profesionálov sa bude konať aj nové podujatie pod názvom Pitch & Feedback, zamerané na prezentáciu pripravovaných slovenských a českých filmov v štádiu vývoja s potenciálom medzinárodnej koprodukcie, ktoré organizujú Slovenský filmový ústav (SFÚ), České filmové centrum, MFF Karlove Vary v spolupráci s Barrandov Studios.

V tejto novej prezentačnej platforme získajú producenti vybraných projektov profesionálne postrehy a rady od významných osobností medzinárodného filmového priemyslu.

V rámci sprievodných akcií sa 1. júla večer uskutoční v dejisku festivalu aj spoločenské stretnutie na počesť uvádzaných slovenských filmov na terase hotela Thermal, tento rok s dôrazom na slávnostné uvedenie filmu Slnko v sieti a svetovú premiéru filmu Až do mesta Aš. Organizátormi sú Slovenský filmový ústav (SFÚ) v spolupráci so Slovenským inštitútom Praha a producentmi filmu Až do mesta Aš.

Vo festivalovom obchode v hoteli Thermal bude tradične zabezpečený predaj edičných produktov SFÚ. V súvislosti s uvedením filmu Slnko v sieti sa bude predávať aj monografia Kameraman Stanislav Szomolányi od filmového teoretika Richarda Blecha, ako aj DVD s archívnymi titulmi, na ktorých Szomolányi spolupracoval ako kameraman.

Prezentácia slovenskej kinematografie na 47. MFF Karlove Vary sa koná s podporou Ministerstva kultúry SR a Audiovizuálneho fondu, v spolupráci so Slovenským inštitútom v Prahe, partnerom slovenskej účasti sú Vinárske závody Topoľčianky.

O slávnostné zakončenie prehliadky sa postará film Woodyho Allena To Rome With Love.

Zdroj: www.kviff.com
 

Vyberte región